Bugun...



Van’da sendikalardan 1 Mayıs bildirisi

Van’da ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ kapsamında bir araya gelen sendikalar, yaptıkları ortak açıklamada sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istediler.

facebook-paylas
Tarih: 01-05-2024 15:59

Van’da sendikalardan 1 Mayıs bildirisi

Yol-İş Sendikası Van 1 Nolu Şube Başkanlığı öncülüğünde bir araya gelen sendikalar, ortak bir basın açıklamasında bulundular. Sendikada düzenlenen basın açıklamasında konuşan Yol-İş Sendikası Van 1 Nolu Şube Başkanı Salih Çalımlı, Türk-İş ailesi olarak bir araya geldiklerini ve alınan karar doğrultusunda 1 Mayıs’ı bir basın açıklaması ile kutlayacaklarını söyledi. Çalımlı, “Bu tür basın açıklamaları, bu tür etkinlikler ve bu tür kutlamalar, ilgili örgütlerin sorun ve sıkıntılarının dile getirildiği, ilan edildiği günlerdir. Türkiye’de vergi adaletsizliğinden enflasyonuna, iş akışından iş kazalarına kadar daha çok sayabileceğimiz sorun ve sıkıntılarımız vardır. Bu sorun ve sıkıntıları özellikle bu özel günlerde dile getirmeye çalışıyoruz ancak sesimizi yeteri kadar da duyurabildiğimize inanamıyoruz. Ben bu duygu ve düşüncelerle açıklamamıza katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Programda sendikalar adına basın bildirisini okuyan Sağlık-İş Şube Başkanı Taner Tuci, 1 Mayıs’ın emeğin,  alın terinin, barışın, demokrasinin ve güvenli bir gelecek için dayanışmanın,  yardımlaşmanın günü olduğunu belirterek, “Bugün biz emekçilerin; günün şartlarına uygun seviyede eşit ve adil ücret uygulanmasını, vergide adaletin sağlanmasını, özgürce örgütlenmemize imkan verilmesini, tüm haklarımızın korunup geliştirilmesini, gelişen üretim teknolojilerine uyum sağlayacak işçi eğitimlerinin yapılmasını, iş sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği şartlara uygun çalışma ortamlarının sağlanmasını, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğimizi meydanlarda haykıracağımız gündür” ifadelerini kullandı.

Korona virüs başta olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail’in Filistin topraklarına girip Filistin halkını hunharca yok etmek için başlattığı zulmün, terör eylemlerinin, 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin Türkiye’nin olumsuz etkilenmesini daha da ağırlaştırdığına dikkat çeken Tuci, “Ülkemizin ekonomide yaşadığı sıkıntıya bağlı olarak yüksek oranda devam eden enflasyonla mücadele ile sağlanan ücret artışlarına rağmen, ücretlerin reel değerini düşürmesi işçimizi, emeklimizi dayanılması güç geçim sıkıntısına sokmuştur.

 

Adil olmayan vergi sistemimize bağlı olarak ücretlerden yüksek oranda vergi kesilmesi ile işçi ocak ayında aldığı ücreti yılın yarısından itibaren alamamaktadır.  Ücretlere uygulanan düşük vergi dilimlerinin yarattığı bu uygulama, işçinin örgütlü olmadığı işyerlerinde ücretlerin düşük gösterilmesine, işçinin sosyal sigorta hakkını kaybetmesini dahi göze alarak kayıt dışı çalışmaya teşvik etmesine;  ülkenin bu nedene bağlı olarak önemli miktarda vergi kaybına yol açmıştır.  Yapılan mücadelemize rağmen halan sürmekte olan örgütlenmenin önündeki engeller, kaçak işçi çalıştırılmasını kolaylaştırmaktadır.  İş sağlığı ve iş güvenliği şartlarına uygun olmayan ortamlarda çok düşük ücretlerle, çağdaş köle şartlarında işçi çalıştırılmasına devam edilmesi ülkemizin önemli sorunlarından biri olarak devam etmektedir. Sendikaya üye olmak isteyen işçinin işten çıkartılması neredeyse normal bir uygulama haline gelmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çoğu haklarından mahrum olarak taşeron işçilerin çalıştırılmaya devam edilmesi önemli bir sorun olarak gündemdedir” diye konuştu.

 

Türkiye’de hala kayıt dışı çalıştırılan işçi oranının yüzde 30 seviyelerinde devam ettiğine vurgu yapan Tuci, sözlerine şöyle devam etti:

 “Geçmiş yıllardan beri devam eden işsizlik yapısal sorun haline gelmiştir.  TÜİK’in 2024 Şubat ayı verilerine göre işsizlik oranı yüzde 8,7’dir. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,3 iken, kadınlarda yüzde 11,3, genç nüfusun işsizlik oranı ise yüzde 15,6’dır.  Genç nüfusun işsizlik oranının yüksek oluşu, geleceğimizin güvencesi olan Sosyal Güvenlik Kurumunun aktif pasif dengesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre, ülkemizde her gün 5 işçi iş kazası sonucu hayatını kaybetmektedir.  İş Sağlığı, İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 2023 yılında 1929 işçi iş kazaları sonucu hayatını kaybetmiştir. Ülkemiz ölümlü iş kazalarında Avrupa ülkeleri içinde birinci sırada, İLO’nun 12 Temmuz 2023 tarihinde güncellenen verilerine göre, dünya ülkeleri sıralamasında ise ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından 11., ölümlü iş kazası sayısı bakımından 15. sırada yer almaktadır.  Ülkemizde hemen hemen her gün en az bir kadın hunharca öldürülmektedir. Diğer bir kanayan yaramız ise çocukların her türlü şiddete karşı korunamaması ve çocuk işçiliğidir ve tüm bu konular gündemde yeteri kadar yer almamaktadır. Bugün Emek ve Dayanışma Günümüzde tüm sorunlarımızı bir kez daha haykırıyor, kamuoyu ile iktidar ve muhalefet partileriyle paylaşıyor, sorunlarımıza kısa sürede çözüm getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

 

Basın açıklamasının ardından taleplerini sıralayan Tuci:

“Gece – gündüz, kış – yaz, soğuk – sıcak, yağmur – kar demeden çalışarak üreten biz işçiler, emeğimizin karşılığı olan ve geçim sıkıntısı çekmeden, aile bireylerimizle birlikte çağdaş düzeyde yaşayacak ücret istiyoruz. Asgari ücretin yoksulluk sınırının üstünde belirlenmesini istiyoruz.  Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini istiyoruz.  Gelir vergisinde adaletin sağlanmasını, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını istiyoruz. Yapılacak yasal düzenlemelerle örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Ülkemiz şartlarına uygun projelerin uygulanarak, etkin denetimin yapılarak kayıt dışı istihdamın önlenmesini istiyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan taşeron işçilerinin, ilgili kurumların kadrolarına geçirilmelerini ve kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron işçi çalıştırılmasına son verilmesini istiyoruz. İşyerlerinin düzenli ve etkin denetimlerinin yapılarak mevzuatın ve teknolojinin gerektirdiği önlemlerin alınmasını ve ölümlü iş kazanlarının sonlanmasını istiyoruz. Başta sanayi olmak üzere istihdam imkanı sağlayacak yatırımların teşvik edilerek beyin göçünün önlenmesini ve işsizlik oranının kabul edilir bir düzeye çekilmesini istiyoruz. Çocukların her türlü şiddetten korunmasını ve ülkemizde yaşanan kadın cinayetlerinin önlenmesini, faillerine caydırıcı ağır cezaların verilmesini ve bu tür eylemlerin son bulmasını istiyoruz. Çocukların çalıştırılmasındaki en büyük nedenlerden biri yoksulluk ve eğitimsizliktir. Erken yaşta çalışmaya başlayan çocukların, kendi yaşıtları ile oynayıp, eğlenip, güven içinde öğrenimlerini sürdürmelerini istiyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında kutladığımız Emek ve Dayanışma Günümüzde, haykırdığımız sorunlarımızın çözüme kavuşturulmasını bekliyor, tüm emekçilerimizin dayanışma gününü kutluyoruz. “

 

Yol-İş Sendikası Van 1 Nolu Şube Başkanlığı öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasına; Türk-İş Van Temsilcisi aynı zamanda Yol-İş Sen Van 1 Nolu Şube Başkanı Salih Çalımlı, Tes-İş Sen Van Şube Başkanı Necip Balandi, Koop-İş Sen Van Şube Başkanı Ayhan Özbek, Belediye-İş Sen Van Şube Başkanı Emin Yeşilova, Yol-İş Sen Van 2 Nolu Şube Başkanı M. Şah Aslan,  Toleyis-İş Sen Van Şube Başkanı Erdem Onay, Şeker-İş Van Şube Başkanı Savaş Barış ve Sağlık-İş Şube Başkanı Taner Tuci ve sendika üyeleri katıldı.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARA
YUKARI YUKARI