Tweet |
Kadına yönelik şiddet, tüm dünyada toplumsal bir sorun olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Kadınların fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal yaşamlarını sürdürebilecekleri bu sorun, sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal bir yara olarak da mevcut.
KADEM Van Temsilciliği, “Şiddete Seyirci Kalma” sloganıyla başlattığı kampanyada, kadınlara yönelik baskılar sadece yapılacak değil, tüm toplumun ortak sorumluluğunda olduğunu vurguluyor. Kadınların haklarının korunması ve şiddetsiz bir toplum amacıyla düzenlendikleri etkinliklerde toplumun farklı kesimlerini bir araya getiriyor.
Medyada Kadına Yönelik Şiddet: Yerli Diziler Üzerine Araştırma
Bu yılın kampanyası çerçevesinde KADEM, “Medyada Kadına Yönelik Şiddet ve İzleyici Farkındalığı: Yerli Diziler Üzerine İnceleme” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında, yıl içinde en çok izlenen 14 yerli dizinin, kadına yönelik şiddet eğilimleri analiz edildi. Toplamda 327 bölüm incelenirken, bu serilerde 3013 kadına yönelik şiddet sahnesi tespit edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, dizilerde en yaygın şiddet türü %51 oranıyla psikolojik şiddet oldu. Bunu %24 ile sözlü şiddet, %11 ile karmaşık ve çok boyutlu şiddet, %8 ile fiziksel şiddet takip etti. Psikolojik yükün yüksek oranda yer alması, kadına yönelik performans sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal ve zihinsel performansın genel olarak ortaya çıkmasına bir kez daha ortaya konuldu.
KADEM Van Temsilcisi Gamze BİÇEK BOZDOĞAN, dizilerde kadınlara yönelik ilişkilerin romantize edilmesi ve normalleştirilmesinin toplum üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirtti. Şiddette bir eğlence aracı olarak olayların, bireylerinde duyarlılığa yol açtığı ve olayların kabul edilebilir bir durum olarak algılanmasına neden olduğu ifade edildi. KADEM Van Temsilciliği, yalnızca araştırma ve raporlar sunmakla kalmadı; aynı zamanda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. 25 Kasım etkinlikleri kapsamında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde stantlar açıldı ve kampanyaya ilişkin broşürler dağıtıldı. Ayrıca “Şiddete Seyirci Kalma” sloganını destekleyen tematik bir sinema gösterisi yapıldı. Aile Destek Merkezleri'nde (ADEM) “Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları” başlıklı eğitim programları düzenlendi. Bu eğitimlerde kadınların yasal güvenceleri, şiddetten korunma yolları ve şiddet durumunda başvurabilecekleri destek özellikleri hakkında bilgi verildi. Kadına yönelik güçlü bir mücadelede, yapılacak ve sivil toplum üyelerinin yanı sıra medya, yapımcılar ve reklam verenlerin de sorumluluğu alması gerektiği ifade edildi. KADEM Van Temsilciliği, özellikle televizyon dizilerinin toplumdaki kadın temsillerini biçimlendirmedeki etkisine dikkat çekti. Bu bağlamda, şiddeti romantize eden ve estetik bir öğe gibi sunan sahnelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Medya içeriklerinin daha özenli hazırlanması için yapımcılara ve senaristlere çağrıda bulunarak, şiddeti normalleştirmemelerini istedi.
Kadına Yönelik Şiddet: Toplumsal Bir Mesele
Kadına yönelik şiddet, bireysel bir sorun olarak ele alınamayacak kadar geniş bir boyuta sahiptir. KADEM Van Temsilciliği, bu gerçeği göz önünde bulundurarak, sadece kadınların değil, tüm toplumun meselesinin olduğunu vurguladı. Kadının hak ettiği yaşam koşullarına kavuşması, yalnızca kadınların değil, herkesin ve toplumun diğer tümünün desteğiyle mümkün olacaktır. Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Van Temsilciliği, 25 Kasım etkinlikleriyle, şiddetsiz bir toplum için toplumsal dayanışmanın önemine dikkat çekti. “Şiddete Seyirci Kalma” sloganıyla sunulan kampanya seçenekleriyle, her kesimden destek aldı. Kadına yönelik güçlü bir mücadelenin, güvenli bir geleceğin anahtarı olduğu vurgulandı. Kadınların insan haklarına göre, eşit ve özgür bir toplumda yaşamalarını sağlamak için çalışmalar yapan KADEM, bugüne kadar gerçekleştirilen kampanyaları, eğitim programları ve araştırmalarıyla bu alanda merkezi bir rol üstleniyor.